26 Ocak 2014 Pazar

Butterfly effect Kelebek etkisi

Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır. Edward N. Lorenz'in çalışmalarından biri olan Kaos Teorisi ile ilgilidir. Daha sonralarda hava durumuyla ile ilgili verdiği şu örnek ile ünlenmiştir. "Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, Dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir."


Örnek olarak MD5 algoritmasının verinin bir harfinin değişmesine olan tepkisi şöyle özetlenebilir:
MD5("vikipedi")
 = 4b09635281e148f0163b041e3582ec74
Değişkenin baş harfini değiştirdiğimizde
MD5("Vikipedi")
 = 490678766826cc5a898d231a928464aa
Kriptografik öz işlevleri, girdinin boyutundan bağımsız olarak sabit değerli özler üretecek biçimde hazırlanırlar ve veri bütünlüğünün güvence altına alınmasında kullanılırlar. Bundan ötürü, verideki en küçük değişiklik, sonuç değerinin yarısından fazlasının değişmesine neden olur. Bu etkiye kriptografide "çığ etkisi" adı verilir.
Yapmış olduğumuz her davranışın dünyayı ve en sonunda da bizi çıktığı boyuttakinden misli misli etkileyeceği gerçeği...
Bu yüzden ne edersen kendine edersin veya change yourself and the whole world changes demişler doğrudur...

Düşüncedeki bir  verinin değişmesi ,sonucu oldukça değiştirir...sevgi saygı yardım hoşgörü gibi duyguların ve davranışların karşılıksız kalacağını sakın düşünmeyelim...Kulluk görevlerimizi yerine getirelim insan olalım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.